"Budget" by Got Credit is licensed under CC BY 2.0
Οικογενειακός προϋπολογισμός. Ένας όρος πολύ μα πολύ σημαντικός για την οικογένεια αλλά και για το κάθε σπίτι. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο σχετικά με τον προϋπολογισμό (μήπως να το κάνω κιόλας;) αλλά σε αυτό το άρθρο θα αρκεστώ στα βασικά. Και ποια είναι τα βασικά; Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια τί είναι ο προϋπολογισμός, γιατί είναι χρήσιμος και πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε ώστε να έχουμε άμεσα τα ωφέλη του και να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε ότι δε μας φτάνουν τα λεφτά (ενώ μεταξύ μας τώρα στο προηγούμενο lockdown ξόδεψες δύο μηνιάτικα σε διαδικτυακές παραγγελίες...). Προσωπικά εφαρμόζω την τακτική και πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή μας ζωή εδώ και μία δεκαετία και πιο συστηματικά και οργανωμένα τον τελευταίο χρόνο και απολαμβάνω τα οφέλη του που πέρα από λίγα παραπάνω χρήματα που έχω στην τσέπη είναι και η σημαντική μείωση του άγχους που έχω για να πληρώσω τρέχοντες λογαριασμού και έξοδα απρόοπτα και μη.
Τι είναι ο προϋπολογισμός;
Όπως ίσως μας προϊδεάζει και η ίδια η λέξη, ο προ-υπολογισμός είναι ο υπολογισμός των εξόδων μας από πριν. Πρίν ξοδέψουμε δηλαδή καλό θα ήταν να ξέρουμε που ξοδεύουμε και πόσα χρήματα.
Γιατί είναι χρήσιμος
Βλέποντας πού ακριβώς ξοδεύουμε τα χρήματα μας, μπορούμε να κάνουμε δύο βασικά πράγματα:
- Να μαζέψουμε χρήματα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε οικονομικές εκκρεμμότητες.
- Να δούμε πού ξοδεύουμε πολλά χρήματα ή πού ξοδεύουμε χωρίς λόγο και να μειώσουμε τα έξοδά μας.
Πώς εφαρμόζεται
Το να κάνουμε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό δεν είναι πολύ δύσκολο πράγμα αλλά απαιτεί υπομονή και οργάνωση. Αρχικά θα πρέπει να καταγράψουμε όλα μας τα έσοδα. Αυτά μπορεί να είναι οι μισθοί που μπαίνουν στο σπίτι, επιδόματα, ενοίκια και οτιδήποτε σταθερό εισόδημα έρχεται στο σπίτι.
Το δεύτερο βήμα είναι να καταγράψουμε τα έξοδα. Λοιπόν αυτό το βήμα είναι και το πιο χρονοβόρο αλλά ίσως και το πιο σημαντικό. Σε ένα τετράδιο, στο κινητό ή σε ένα αρχείο στον υπολογιστή θα πρέπει να καταγράψουμε ΟΛΑ τα εξοδά μας σε βάθος ενός χρόνου ακόμα και αν αυτά είναι "μικροέξοδα" ή ακόμα και αν τα πληρώνουμε μόνο μία φορά το χρόνο. Ενδεικτικά σας παραθέτω μία λίστα με πιθανά έξοδα τα οποία μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα ξεχωριστά αλλά παράλληλα θα βοηθήσει για να μπείτε σε μία σειρά:
- Ενοίκιο
- Δόση δανείου
- Ρεύμα
- Σταθερό τηλέφωνο
- Κινητό τηλέφωνο
- Σούπερμαρκετ
- Αττική οδός/διόδια
- Κάρτα λεωφορείου/Εισιτήρια μετακίνησης
- Εξωσχολικές δραστηριότητες
- Βενζίνη
- Δόση εφορίας
- Θέρμανση
- Διατροφή/περίθαλψη κατοικιδίων
- Ασφάλεια οχήματος
- Τέλη κυκλοφορίας
- Σέρβις οχημάτων
- Απολύμανση κατοικίας
- Δόση ασφάλειας
- Δώρα
- Ένφια
- Διακοπές
- Λογιστής
- Παιδικά πάρτυ
Αφού καταγράψουμε όλα μας τα έξοδα σε βάθος ενός χρόνου και δούμε πόσα ακριβώς είναι (σε αυτό το σημείο της βαθειάς αυτής συνειδητοποίησης παθαίνεις ένα ελαφρύ εγκεφαλικό) κάνουμε μία απλή διαίρεση. Τώρα αν εσύ δεν πρόσεχες στα μαθηματικά της τετάρτης δημοτικού δε σου φταίμε εμείς οι υπόλοιποι!! Βρες κάποιον που να ξέρει διαίρεση ή πάρε ένα κομπιουτεράκι! Και τι θα διαιρέσω θα μου πεις. Θα διαιρέσεις τα ετήσια σου έξοδα δια του 12 (όσοι και οι μήνες του χρόνου). Και κάπως έτσι θα διαπιστώσεις ότι τα λεφτά που σου έμεναν στο πορτοφόλι στο τέλος του μήνα (λέμε τώρα) δεν ήταν περίσευμα με το οποίο θα μπορούσες να αγοράσεις ένα ακόμα σέρουμ για το πρόσωπο αλλά θα έπρεπε να το έχεις αποταμιεύσει γιατί σε βάθος χρόνου θα το βρεις μπροστά σου.
Έτσι λοιπόν αφού διαιρέσουμε τα ετήσια μας έξοδα με τον αριθμό 12 και δούμε πόσα έξοδα έχουμε το μήνα, ξέρουμε ακριβώς πόσα χρήματά μας από το μηνιαίο μας εισόδημα πρέπει να βάλουμε στην άκρη και πόσα πραγματικά χρήματα μας μένουν για να ξοδέψουμε. Και στην περίπτωση που τα έξοδά μας είναι παραπάνω από τα έσοδά μας τότε αυτό είναι ένα καμπανάκι που σημαίνει δύο πράγματα: Είτε χρειάζεται να αυξήσουμε το εισόδημά μας είτε χρειάζεται να μετριάσουμε τα έξοδά μας.
Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσω λίγο περισσότερο τα του οικογενειακού προϋπολογισμού εξηγώντας λίγο περισσότερο το σύστημα του "cash envelope" ή στα ελληνικά "χρήματα στο φάκελο" για να εξοικονομήσω τα χρήματα που χρειάζομαι για να πληρώσω τα οικογενειακά μας έξοδα και να μειώσω το στρες που είχα τα προηγούμενα χρόνια όταν ήξερα πως πλησιάζουν οι λογαριασμοι και δεν είχα backup χρήματα να τους πληρώσω.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου