Μάθημα οικιακής οικονομίας



Θυμάστε όταν κάναμε το μάθημα της οικιακής οικονομίας στην πρώτη γυμνασίου; Αν το θυμάστε τότε λυπάμαι αλλά σίγουρα είστε άνω των ....άντα! Θυμάμαι την καθηγήτριά μας που με ζήλο μας εξηγούσε τα περί της οργάνωσης του σπιτιού. Μίλαγε με πάθος για το πως θα πρέπει να έχουμε το νοικοκυριό μας εμείς οι μέλλουσες νοικοκυρές, πώς να προσέχουμε το σπίτι μας, τον άντρα μας, τα παιδιά μας! Αλλά τότε όλα αυτά τα έβρισκα άχρηστα ή μάλλον περιττά. Θυμάμαι ότι μια γνωστή μου (ή μήπως δύο;) μετά το γυμνάσιο πήγαν σε σχολή οικοκυρικής για να μάθουν να συγυρίζουν, να ράβουν και να μαγειρεύουν! Και τότε απορούσα και δεν έβρισκα λογική σε αυτή τους την απόφαση. Σιγά μην πάω σε σχολή να μάθω να μαγειρεύω, να πλένω, να ράβω και να κάνω δουλειές του σπιτιού. Αφού καλέ όλα αυτά τα έκανε η μάνα μου! Την καθηγήτρια την άκουγα βέβαια στο μάθημα και διάβαζα για να γράφω καλά στα διαγωνίσματα. Αλλά τώρα 25 χρόνια μετά, δε θυμάμαι τίποτα από όλα αυτά..

 

Το μόνο που ξέρω είναι πως τελικά το μάθημα της οικιακής οικονομίας ήταν εν τέλει χρήσιμο αφού τώρα που έχω τη δική μου οικογένεια και καλούμαι να πάρω σημαντικές αποφάσεις για το σπίτι και τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, εύχομαι να είχα το μυαλό μου περισσότερο στο μάθημα και λιγότερο στους Backstreet Boys! Ή έστω να βοηθούσα τη μητέρα μου περισσότερο και πιο ενεργά στα της οικίας ώστε να μην τα ανακαλύψω μόνη μου λες και ήμουν ο Κολόμβος που ανακάλυψε την Αμερική!

 

Πω πω με έπιασε η πολυλογία όμως και ακόμα δεν ξεκαθάρισα τι περιλαμβάνει η οικιακή οικονομία. Όπως λέει και η ίδια η λέξη, η οικιακή οικονομία έχει να κάνει με τα του σπιτιού. Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση των πάντων. Από τα οικονομικά του σπιτιού, μέχρι το τι θα μαγειρέψουμε για την ερχόμενη εβδομάδα και από την οργάνωση και το καθάρισμα μέχρι το πότε αλλάζουμε σεντόνια και πετσέτες. Ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες εμπίπτουν και άλλες τόσες όπως η συντήρηση του σπιτιού, η πληρωμή λογαριασμών, η σωστή διατροφή των μελών της, η ατομική υγιεινή, η αντιμετώπιση ατυχημάτων αλλά και η ένδυση των μελών της οικογένειας.

 

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, μία σύγχρονη γυναίκα με σπίτι, άντρα, παιδιά και ενδεχομένως σκυλιά, γατιά και άλλων ειδών οικόσιτα ζώα, δεν είναι μια απλή γυναικούλα αλλά μάνατζερ! Ναι, ναι! Ξέρω ακριβώς τι λέω! Είναι μάνατζερ. Όπως ακριβώς και οι μάνατζερ των μεγάλων εταιρειών και των ποδοσφαιρικών ομάδων. Διότι η σύγχρονη γυναίκα δεν είναι μόνο σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Είναι υπεύθυνη καθαριότητας, υπεύθυνη οργάνωσης σπιτιού, υπεύθυνη συντήρησης σπιτιού και οικοσκευής, διακοσμήτρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κηπουρός, ράφτρα, πλύστρα, αρχισέφ, σοφέρ, υπεύθυνη οργάνωσης εκδηλώσεων, λογιστής, οικονομική σύμβουλος, μεσίτης, το παιδί για όλες τις δουλειές, τηλεφωνήτρια και προσωπική γραμματέας όλης της οικογένειας. Με μία λεπτομέρεια. Όλες τις δουλειές τις κάνει αφιλοκερδώς! 

 

Όλοι λοιπόν οι δρόμοι δείχνουν πως τελικά ήταν χρήσιμο αυτό το φαινομενικά ασήμαντο μάθημα της πρώτης γυμνασίου. Αν ήξερα τι θα με περίμενε μεγαλώνοντας σίγουρα θα διάβαζα με περισσότερο ζήλο! Αν και τα περισσότερα τελικά τα μαθαίνουμε στην πράξη!


Σχόλια