Αποξηραντής τροφίμων





 Πριν 4 περίπου χρόνια αγόρασα μία συσκευή αποξήρανσης. Δεν πήρα από τις ακριβές γιατί δεν ήξερα αν θα τη χρησιμοποιήσω στο μέγιστο, δεν ήξερα αν τελικά είναι χρήσιμη και επίσης δεν ήθελα να ξοδέψω πολλά χρήματα.

Ο λόγος που αποφάσισα να αγοράσω μία τέτοια συσκευή ήταν γιατί είχα βαρεθεί να αγοράζω ματσάκια μαϊντανό, σέλινο, άνιθο και να σαπίζουν στο ψυγείο... Και ξέρω θα μου πείς, γιατί δεν τα ψιλόκοβες βρε Ευαγγελία να τα βάλεις στην κατάψυξη; Το έκανα και αυτό. Αλλά ποτέ δε θυμόμουν πόσα σακουλάκια μαϊντανό, σελινο και άνιθο είχα.. Και όλο αγόραζα ζαρζαβατικά και όλο ψιλόκοβα και έβαζα στην κατάψυξη. Και τελικά η κατάψυξή μου είχε πιο πολλή πρασινάδα και από το μανάβικο της γειτονιάς μου!! Άσε που άπαξ και παγώσουν δε μπορώ να ξεχωρίσω το σέλινο από το μαιντανό! Το παθαίνουν κι άλλοι αυτό ή μόνο εγώ έχω τη χάρη;

Κάπως έτσι λοιπόν, αποφάσισα να αγοράσω τον αποξηραντή. Για όσους δε γνωρίζουν, ο αποξηραντής είναι μία συσκευή σαν ένα μικρό φουρνάκι που βγάζει ζεστό αέρα. Βάζεις στο φουρνάκι ό,τι θέλεις να αποξηράνεις και το ανάβεις. Και θα μου πεις ήταν ανάγκη να αγοράσεις αποξηραντή; Αφού έχεις το φούρνο. Και αυτός ζεστό αέρα βγάζει. Λοιπόν, επειδή κάθησα και διάβασα πριν πάρω την απόφαση, ο φούρνος βγάζει πολύ καυτό αέρα και καταστρέφει τη σύσταση των τροφίμων που θέλεις να αποξηράνεις. Για να λειτουργήσει η αποξήρανση στο φούρνο, θα πρέπει να τον λειτουργήσεις σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για πάρα πολλές ώρες. Αυτό σημαίνει πως καλύτερα να αγοράσεις αποξηραντή αν σκέφτεσαι την αποξήρανση γιατί όταν θα δεις τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος θα αλληθωρίσεις!

Τελικά όχι μόνο τον χρησιμοποίησα αλλά άξιζε και τα φυσιολογικά χρήματά του! Έτσι όποτε αγοράζω πρασινάδες, τις βάζω στον αποξηραντή και αυτός τις αποξηραίνει. Μετά τα περνάω στο μούλτι και τα βάζω σε βαζάκι που γράφουν σελινο, άνιθο, μαϊντανό. Επίσης πρόσεξα πως το χρώμα των αποξηραμένων πρασινάδων είναι έντονο πράσινο όπως όταν το αγοράζεις. Ενώ τα αντίστοιχα αποξηραμένα προϊόντα από το μάρκετ έχουν θαμπό χρώμα. 

Πειράματίστηκα αρκετά στον αποξηραντή. Τώρα αποξηραίνω οτιδήποτε μου περισεύει π.χ. μισή ντομάτα, μισή πιπεριά κτλ και έχω ένα βάζο που ρίχνω μέσα όλα τα απομεινάρια και τα ανακατεύω. Έτσι όταν μαγειρεύω, αντί για κύβο λαχανικών, ρίχνω μία κουταλιά του γλυκού αποξηραμένα λαχανικά. Πολύ πιο υγιεινό και οικονομικό νομίζω!

Αλλά οι χρήσεις του αποξηραντή δε σταματούν στην κουζίνα. Μπορείτε να αποξηράνετε φρεσκομαζεμένο χαμομήλι, δάφνη ή φασκόμηλο, τσάι του βουνού και ότι άλλο μαζέψετε από τη φύση. Ακόμα και λουλούδια ή λεβάντα τα οποία μπορείτε να τα κάνετε ποτ πουρί για το σπίτι ή να τα βάλετε σε πουγκιά για να αρωματίσετε φυσικά τα ντουλάπια σας. Ή ακόμα και για χειροποίητα και οικονομικότατα δώρα!

Σχόλια